Wat is werkdruk?

Als de hoeveelheid werk (werkbelasting) meer is dan de werknemer kan dragen (belastbaarheid). Werkdruk wordt werkstress en ongezond bij onvoldoende eigen regelruimte en/of te weinig steun van leidinggevende en/of collega’s.

Lees meer

Wat is stress?

Stress is spanning, een lichamelijke reactie op een extreme prikkel en kent 2 vormen: positieve stress (eustress) en negatieve stress (distress). Hans Selye, een Oostenrijkse wetenschapper (1907-1982), is de grondlegger van het begrip stress.

Lees meer

Wat is mentaal gezond

In de praktijk worden er veel verschillende termen gebruikt om mentale gezondheid te beschrijven. Hierdoor is het moeilijk om tot één beeld van mentale gezondheid te komen waar iedereen zich in kan vinden.

Lees meer

Wat is burn-out?

Er bestaan verschillende definities van burn-out. In Nederland hanteren we de definitie van de NVAB (Nederlandse Vereniging van Arbeid en Bedrijfsartsen), die is opgenomen in de richtlijnen. Toonaangevende wetenschappers hebben ook hun visie.

Lees meer

Wie loopt risico op burn-out?

Onze ervaring leert dat mensen met specifieke persoonlijke eigenschappen een verhoogd risico lopen op overspanning en/of burn-out. En op zulke persoonseigenschappen kun je best trots zijn.

Lees meer

Wat zijn burn-outklachten?

Volgens de definities ervaar je dat je volledig uitgeput bent, dat je cognitief en emotioneel beperkingen ervaart, dat je afstand neemt van werk en van je persoonlijkheid (je herkent jezelf niet meer).

Lees meer

Burn-out of depressie?

Iemand met burn-outklachten wil wel, maar kan niet door fysieke en/of mentale uitputting. Er is sprake van een energiestoornis. Iemand met een depressie kan wel, maar wil niet en komt niet in beweging. Het is een stemmingsstoornis.

Lees meer

Overspannen of burn-out?

Als je langer dan 6 maanden overspannen bent, dan ga je burn-outklachten ontwikkelen. Het belangrijkste verschil is dat je bij overspanning 'niet meer goed' functioneert en bij burn-out 'niet meer' functioneert.

Lees meer

Wat kun je doen om te herstellen?

Er zijn momenteel meer dan 80 therapieën, technieken en tools, die ingezet kunnen worden bij diverse vormen van overbelasting. Hoe weet je wat bij jou past? Als je snel en duurzaam wilt herstellen, kies je voor onze totaalaanpak.

Lees meer

Jaren later

Op 1 april 2010 viel ik plotseling uit met burn-outklachten. Wat is er in die jaren veel veranderd! Ik heb elke dag veel energie, voel me gezond en ben veel beter in balans door goed te luisteren en te handelen.

Lees meer