Wat is werkdruk?

Als de hoeveelheid werk (werkbelasting) meer is dan de werknemer kan dragen (belastbaarheid). Werkdruk wordt werkstress en daarmee ongezond bij onvoldoende eigen regelruimte en/of te weinig steun van de leidinggevende en/of collega’s. Dan is te veel stress op het werk.

Lees meer

Wat is stress?

Stress is spanning, een lichamelijke reactie op een extreme prikkel en kent 2 vormen: positieve stress (eustress) en negatieve stress (distress). Hans Selye, een Oostenrijkse wetenschapper (1907-1982), is de grondlegger van het begrip stress.

Lees meer

Wat is mentale gezondheid?

In de praktijk worden er verschillende termen gebruikt om de betekenis van mentale gezondheid te beschrijven. Hierdoor is het moeilijk om tot één beeld van mentale gezondheid te komen waar iedereen zich in kan vinden. Er zijn dus verschillende definities van mentale gezondheid.

Lees meer

Wat is burn-out?

Er bestaan verschillende definities van burn-out. In Nederland hanteren we de definitie van de NVAB (Nederlandse Vereniging van Arbeid en Bedrijfsartsen), die is opgenomen in de richtlijnen. Toonaangevende wetenschappers hebben ook hun visie.

Lees meer

Wie loopt risico op burn-out?

Onze ervaring leert dat mensen met specifieke persoonlijke eigenschappen een verhoogd risico lopen op overspanning en/of burn-out. En op zulke persoonseigenschappen kun je best trots zijn.

Lees meer

Burn-out of depressie?

Iemand met burn-outklachten wil wel, maar kan niet door fysieke en/of mentale uitputting. Er is sprake van een energiestoornis. Iemand met een depressie kan wel, maar wil niet en komt niet in beweging. Het is een stemmingsstoornis.

Lees meer

Overspannen of burn-out?

Als je langer dan 6 maanden overspannen bent, dan ga je burn-outklachten ontwikkelen. Het belangrijkste verschil is dat je bij overspanning 'niet meer goed' functioneert en bij burn-out 'niet meer' functioneert.

Lees meer

Jaren later

Op 1 april 2010 viel ik plotseling uit met burn-outklachten. Wat is er in die jaren veel veranderd! Ik heb elke dag veel energie, voel me gezond en ben veel beter in balans door goed te luisteren en te handelen.

Lees meer