Een beetje vreemd …

Het is inmiddels lang geleden dat ik plotseling uitviel met burn-outklachten. Het herstel duurde langer dan een jaar en kostte veel geld. Een hartinfarct kwam er bovenop en ik lag er opnieuw lange tijd uit. Toen pas ging bij mij pas het roer om.

Je gaat jezelf de echte vragen stellen en je zoekt naar antwoorden. Alles wat ik voorheen deed, was vanzelfsprekend. Ik stond er nooit bij stil, het ging op de automatische piloot. Ik dacht: het is oké. Maar dat was natuurlijk niet zo.

Een burn-out (en later een hartinfarct) zijn belangrijke signalen dat er iets niet klopt. Dat je niet in balans bent, dat je niet goed voor jezelf zorgt. Het wringt ergens al geruime tijd tussen jou en je omgeving. Je ziet dat zelf niet. Dat is ook logisch, anders had je het al opgelost.

Soms hoor ik dat iemand voor de 2e keer is uitgevallen met burn-outklachten. Of iemand die al diverse interventies of therapieën heeft ondergaan zonder resultaat. Dan denk ik, wat gaat er mis? Als je blijft denken en doen, wat je altijd dacht en deed, dan krijg je hetzelfde resultaat.

Ik ben als mens sterker en slimmer geworden, heb patronen doorbroken, nieuwe vaardigheden geleerd en andere keuzes gemaakt. Alles is anders geworden, behalve mijn vrouw en kinderen. Ik voel me fitter en gezonder dan ooit. Mijn burn-out is het beste wat mij is overkomen (maar ik gun het niemand).

Sinds 2015 heb ik als oprichter en coach van The Human Battery Company vele mensen mogen begeleiden naar de 2.0 versie van zichzelf, nadat men was uitgevallen met burn-outklachten. Dat is dankbaar werk, het geeft mij ongelofelijk veel energie. Daar wil ik iedereen voor bedanken.

Terug naar Q&A