Depressie of burn out?

Het verschil tussen burn out en depressie is dat iemand met burn out wel wil, maar niet kan voornamelijk door een gebrek aan energie, terwijl iemand met een depressie wel zou kunnen, maar niet wil. Burn out is vooral een energiestoornis en een depressie een stemmingsstoornis. Burn out kent geen diagnose-code in de Nederlandse gezondheidszorg, terwijl depressie dat wel heeft.

Werken of thuisblijven?

Daar is geen algemeen antwoord op te geven, bespreek het met de huisarts of bedrijfsarts. In de praktijk komt zeker voor dat mensen met ernstige burn out klachten nog aan het werk zijn, terwijl dat eigenlijk niet mogelijk is vanwege de vermoeidheid. Ook mensen met depressieve klachten werken door, terwijl het beter zou zijn om in therapie te gaan.

Vraag naar een diagnose

Volgens de richtlijnen van de NVAB is het verstandig om met behulp van een wetenschappelijke vragenlijst (o.a. 4DKL) vast te stellen of er sprake is van burn out (spanningsproblematiek) of psychische problemen (bv. depressie). Wil je zo’n vragenlijst kosteloos en vrijblijvend ontvangen, vul dan het contactformulier hieronder in. Ga met de uitslag naar je huisarts of bedrijfsarts en vraag naar zijn of haar mening.

Ja, ik wil kosteloos de vragenlijst ontvangen: