Depressie of burn-out?

Het verschil tussen burn-out en depressie is dat iemand met burn-outklachten wel wil, maar niet kan voornamelijk door uitputting en andere mentale of fysieke klachten. Terwijl iemand met een depressie wel zou kunnen, maar niet wil en veel minder fysieke klachten ervaart. Bij burn-outklachten is er sprake van aanhoudende, langdurige spanningsproblematiek, terwijl een depressie een psychisch probleem is (stemming- of persoonlijkheidsstoornis). Burn-outklachten worden veroorzaakt door aanpassingsproblemen, het heeft geen medische oorzaak. En er is geen diagnose-code burn-out in de Nederlandse gezondheidszorg, terwijl depressie dat wel heeft.

Werken of thuisblijven?

Daar is geen algemeen antwoord op te geven, bespreek het met de leidinggevende, HR professional, huisarts of bedrijfsarts. In de praktijk komt zeker voor dat mensen met burn-outklachten nog aan het werk zijn, terwijl dat eigenlijk onverantwoord is. Ook mensen met depressieve klachten werken door, terwijl het beter zou zijn om in therapie te gaan.

Vraag naar een diagnose

Volgens de richtlijnen van de NVAB stellen medische professionals een diagnose op basis van de uitkomsten van meerdere wetenschappelijke vragenlijsten. Zo wordt duidelijk of er sprake is van burn-out (spanningsproblematiek) of psychische problemen (bv. depressie of angststoornis). Vraag naar deze vragenlijsten bij je huisarts of bedrijfsarts. Wij zetten de ‘4DKL’ (vier dimensionale klachtenlijst) in. De uitkomst geeft een sterke indicatie, echter aanvullend onderzoek is nodig om een diagnose te stellen. Wij gebruiken de uitkomst van de 4DKL om een inschatting te maken van de aard en omvang van het hersteltraject.