Terugval burn out

Uit onderzoek blijkt dat in Nederland ongeveer 25% terugvalt na een burn out in oude klachten nadat men aan het werk is gegaan. Sommigen zeggen ook dat je eigenlijk nooit meer echt beter wordt als je burn out hebt gehad. En velen hebben nog steeds moeite om toe te geven dat men ooit een burn out heeft gehad. Wat is er bij een terugval aan de hand?

Wat is een burn out?

Een burn out is het gevolg van een langdurig proces van ‘uit evenwicht’ zijn. De balans is zoek op meerdere gebieden en daarom is een burn out geen psychische of medische aandoening. De klachten die men ervaart zijn juist het gevolg van die disbalans. Als je wilt herstellen van een burn out, adviseren we je om die balans te herstellen. Dat doe je uiteindelijk helemaal zelf, maar dat kun je niet alleen. Sterker nog, elke burn out is uniek en persoonsgebonden, er bestaat niet een therapie of techniek die bij iedereen succesvol ingezet kan worden. Je zult dus eerst op zoek moeten gaan waar bij jou het evenwicht ontbreekt. Hieronder de drie meest voorkomende:

 1. De balans tussen arbeid en rust;
 2. De balans de tussen geluks- en stressfactoren in werk en privé;
 3. De balans tussen wie je bent en waarvoor je gekozen hebt in werk en relaties;
 4. Het kan overigens ook een combinatie zijn van de drie gebieden.

Om achter de kern van jouw burn out te komen, helpen we je graag. Het herstellen van een burn out is een persoonlijk traject en daarom ontwikkelen samen met jou een persoonlijke methode.

Voorkom een terugval na een burn out

Herstel burn out

Optimaal herstel betekent dat het evenwicht is teruggevonden. En dat betekent vrijwel altijd een transitie bij het individu zelf of in de omgeving waar men van uitmaakt. Die transitie zorgt ervoor dat iemand als mens sterker, slimmer en energieker wordt. Is die transitie niet gelukt of op de verkeerde gebieden bereikt, dan heb je grote kans op een terugval als je weer aan het werk bent gegaan. Als je niet werkt tijdens het herstel van je burn out, heb je minder prikkels en werken je hersenen op een lager niveau. Zonder transitie zal bij het hervatten van je werkzaamheden de problemen terugkeren, aangezien je hersenen dan weer veel meer geprikkeld worden en op dezelfde manier gaan reageren als voor jouw uitval.

Terugval burn out voorkomen

Onze totaalaanpak op maat zorgt ervoor dat jij inzicht krijgt in waar het evenwicht precies ontbreekt. En dan begint het herstel (of beter transitie) pas. Dat inzicht leidt o.a. tot deze specifieke veranderingen:

 • Positievere gedrag en denkpatronen;
 • In het aanleren van nieuwe communicatieve vaardigheden;
 • In het heroverwegen en maken van betere strategische keuzes in werk of relaties.

Wij begeleiden jou in deze transitie van A tot Z, net zolang totdat jij weer topfit aan het werk bent. En dat kan zijn in de eigen functie, in een aangepaste rol of elders. Omdat onze rol is het toezien op die transitie bij jou, is een terugval bij onze klanten uitgesloten en dat hebben we ook bewezen in de afgelopen jaren.

‘Een burn out is het beste wat mij is overkomen. Voor onze klanten was een burn out een cadeau, wat iemand als mens sterker, slimmer en energieker heeft gemaakt. Je wordt dus echt ‘beter’ als voorheen en nooit meer de oude en dat is maar goed ook.’

WIJ GAAN GRAAG MET JE IN GESPREK

Vul het formulier in en wij nemen contact met je op zodat we samen aan de slag kunnen gaan met een persoonlijk samengesteld plan dat perfect aansluit bij jouw klachten en doelstellingen.

Bij de opmerkingen kun je aangeven waar je naar op zoek bent. Bijvoorbeeld:

 • Ik wil kennismaken met een coach
 • Ik wil ’n vrijblijvend intakegesprek
 • Ik wil telefonisch contact
 • Ik weet (no) niet goed wat ik nodig heb