22 mei 2018

Pia Douwes in NRC over haar burn-out

Musicalster Pia Douwes speelt deze zomer voor de achtste keer Elisabeth. Vorig jaar kreeg ze een burn-out. „Mijn lichaam kon niet meer. Niet iedereen heeft daar even goed op gereageerd.”

Pia zegt verder: “Ik werk wel weer hard. Dat komt omdat mijn burn-out een combinatie van factoren was. Ik was opeens mantelzorger voor mijn ouders en zat zelf in de menopauze. Vooral dat laatste heeft bij mij pittige gevolgen gehad. Ik had last van extreme migraine.” (Link)

Reactie THBC: Pia Douwes zegt in het interview iets dat we bij veel van onze cliënten herkennen: hard werken is niet het probleem, maar er komen een paar dingen samen die de balans in iemands leven verstoren. De normale hoeveelheid stress die nou eenmaal bij het leven hoort en die we prima kunnen hanteren, wordt opeens vergroot als er in je leven dingen gebeuren die je op dat moment even niet zo goed uitkomen. Die komen dan bovenop je werk, waardoor het managen van spanningen opeens een zware opgave wordt.

Net als Pia hebben veel mensen het niet door als ze afkoersen op een burn-out. Mensen hebben daarin echt een blinde vlek, reden waarom professionele hulp nodig is bij het herstel. Van een ervaren THBC-coach, bijvoorbeeld.