27 aug 2018

Hoe vermijd je na je vakantie je burn-out?

In het AD van 25 augustus staat in een column een prachtige tip om, zeker vlak na je vakantie, burn-out te voorkomen. Veel mensen raken in de loop van hun leven steeds meer gespannen doordat ze zich al van kinds af aan zijn gaan aanpassen aan de wensen van anderen, mede om waardering te krijgen. Als kind leerden we dat je aanpassen effectiever is dan puur jezelf zijn.

Veel mensen houden die strategie hun leven lang vol. Effect? Bijvoorbeeld na je vakantie zie je weer op je afkomen dat je je elke dag zult moeten aanpassen aan je bedrijf, aan je baas, aan je partner, aan je collega’s. Dat houd je lang vol, jaar na jaar, totdat je lijf er uiteindelijk genoeg van heeft en het (aanpassings-)bijltje erbij neergooit.

Bij The Human Battery Company weten we dat burnout een aanpassingsprobleem is. Maar ook dat je zelf niet ziet dat je op weg bent naar overspanning of burn out. Je bent je eigen blinde vlek. Dus zelf voorkomen is niet te doen, een ander is nodig om iemand in beweging te krijgen om datgene te doen wat de weg naar burnout ombuigt.