'Mij overkomt dat niet'

“Stress had ik niet en als ik stress zou hebben, dan kon ik er toch niets aan doen”, dacht ik. Foutje.

Ik gaf in 2010 ’s avonds een presentatie aan een grote groep mensen. Dat deed ik vaak en vond ik leuk om te doen. Op het eind van die presentatie viel mijn hoofd ineens naar beneden en dat hoofd kon ik niet meer optillen. Ik ging zitten met mijn hand onder mijn kin, rondde de presentatie af en stuurde iedereen naar de bar. Na enkele minuten kwam de spierkracht terug. Dat was schrikken.

Mijn lichaam stond al lange tijd ‘in brand’. Daar had ik een oplossing voor. Ik dronk iedere dag 25 koppen koffie, rookte 25 sigaren, slikte elke dag 1000mg paracetamol en 400mg naproxine. Ook ging ik om de 4-6 weken naar de fysio/manueel therapeut voor de steeds terugkerende rug-, nek en schouderklachten. Duizeligheid, hoge bloeddruk en pijn op de borst kwamen erbij. Exceem, darmstoornissen en nachtmerries volgden.

Die ochtend daarna ging ik naar de huisarts. Hij had al zo vaak gewaarschuwd. Nu is het klaar, zei hij. Ik kon me niet ziek melden, want ik was onmisbaar (dacht ik), maar nam uiteindelijk toch in goed onderling overleg 2 maanden ‘betaald verlof’. Dat was wel voldoende, ik ben er zo weer bovenop. Het liep even anders.

Toen ik eenmaal thuis zat, nam de vermoeidheid alleen maar toe. Ik kon nog amper praten of lopen. Ik was volledig uitgeput en lag vrijwel de gehele dag op bed met de gordijnen dicht. Pas na 3 maanden kon ik wat wandelen. Ik deed van alles om beter te worden, maar werd van het kastje naar de muur geslingerd. Een psycholoog hielp mij niet verder, een cursus mindfulness of NLP ook niet. Ik kreeg goed bedoelde adviezen, uiteindelijk duurde het meer dan een jaar voordat ik weer aan het werk kon.

Het werd nog erger

Een half jaar later kreeg ik ’s ochtends in de auto ineens last van overmatige transpiratie en werd ik misselijk. Het was gelukkig dicht bij huis, dus draaide ik om. Thuis kreeg ik hevige pijn op de borst. Gelukkig was mijn vrouw er nog en zij bracht mij naar het ziekenhuis. Binnen een uur lag ik op de operatietafel, nadat ik afscheid had genomen van mijn vrouw.

De hartchirurg deed fantastisch werk en ik heb niets aan de ingreep overgehouden. Ja, toch wel: ik moest direct stoppen met roken. Dat heb ik maar meteen gedaan. Na de operatie vertelde de chirurg dat hij de laatste tijd vaker mensen op de operatietafel had die daarvoor een burn-out hadden gehad. Ik vroeg hem naar de reden, maar dat wist hij niet. Dat verbaasde mij.

Ik moest het weten. Ik ging mij verdiepen in alles over stress, burn-out en vermoeidheid. Ik dook in de wetenschap, ontmoette specialisten en probeerde talloze soorten therapieën en interventies uit. Tegelijkertijd kreeg ik steeds vaker de vraag, hoe ik was ‘genezen’ van mijn burn-out. Van die gesprekken, daar kreeg ik ontzettend veel energie van.

Je wordt sterker, slimmer en energieker: het komt goed!

Ik stopte met roken, ging weer sporten, ontdekte hoe ik echt kon ontspannen, besteedde aandacht aan voeding en viel 15 kilo af. Ik leerde te stoppen met piekeren en anders te denken over mezelf, over bepaalde gebeurtenissen. Ik ontdekte dat emotionele intelligentie iets geweldigs is. Ik werd meer bewust van zaken, leerde te luisteren naar mijn lichaam. 

Ik stopte als ‘interim manager’ en begon voor mezelf. Ik wilde vooral mensen gaan helpen, lotgenoten. Ik kon oneindig lang doorwerken. Mijn omvangrijke netwerk wilde mij graag ontvangen voor een kop koffie, maar er kwamen geen opdrachten. Uit andere kringen wel en na lang doorzetten. De mensen die ik begeleidde, waren snel en duurzaam weer topfit aan het werk. Wauw, mijn aanpak werkte! 

De oprichting van The Human Battery Company volgde vanzelf. Zodat we meer mensen kunnen helpen. Sinds 2015 mogen we voor diverse werkgevers en verzuimverzekeraars professionals en leidinggevenden 1-op-1 begeleiden bij verzuim door spanningsklachten (herstel) of (langdurig) verzuim te voorkomen. Arbodiensten en bedrijfsartsen verwijzen naar ons door.

Dit werk is ook geen werk meer: ik ga iedere dag fluitend naar mijn werk en ga ook fluitend weer naar huis.

Meer over referenties

Eigen visie en werkwijze

Overbelasting, overspanning of burn-outklachten ontstaan als je geruime tijd ‘uit balans’ bent. Alleen heb je geen flauw benul wat die balans inhoudt en hoe je die balans kunt herstellen.

Misschien denk je dat je dat wel weet, maar toch klopt het niet, want anders had je namelijk al lang de juiste oplossing gevonden. De oorzaak moet nog gevonden worden.

Snel en duurzaam herstellen kun je niet alleen, daar heb je iemand bij nodig, die jou intensief begeleidt net zolang totdat je weer topfit aan het werk bent. En die vind je bij ons.

NEEM CONTACT OP

Onze ambities

Op 1 januari 2015 ben ik als éénpitter gestart. Inmiddels werken we met een klein team en hebben we vele opdrachtgevers en klanten mogen begeleiden. En we hebben ambities.

We zijn het al op het gebied van herstel, maar we willen voor werkgevers de partner in preventie van verzuim door overbelasting worden. Daar hebben we iets voor.

Drs. Theo Mommers

MEER INFO VOOR WERKGEVERS