04 jul 2018

Het nut van wandelen bij burnout

Mooi artikel over het nut van een wandeling op nu.nl

Wat is eigenlijk het nut van een wandeling? Neuropsycholoog Erik Scherder legt het op Nu.nl uit. We citeren de website:

Scherder, werkzaam als hoogleraar aan de Vrije Universiteit, stelt dat wandelen de mens creatiever maakt. “Ons cognitieve brein wordt gedurende de hele dag belast: momenten van rust zijn er bijna niet, omdat ons werk en onze smartphone veel aandacht opeisen. Met wandelen laat je die druk letterlijk van je af vallen. Daardoor gaan we weer mijmeren en creatief zijn.”

Bron: ANP/Nu.nl

“Bijvoorbeeld dat probleem waar je de hele ochtend over hebt lopen tobben”, vervolgt Scherder: “Na een wandeling heb je vaak ineens de oplossing. Doordat het brein ontspant, activeert het ‘default mode netwerk’. Hoewel je niet meer bewust met het probleem bezig bent, werken je hersenen op de achtergrond aan een oplossing.

Wandelen werkt als een mooie remming op stress. Je bent daarom kalm en zult minder opgefokt zijn wanneer iets je niet bevalt.”

 

Reactie Human Battery:

Ook in onze een-op-een hersteltraining adviseren we cliënten vaak om te gaan wandelen, het liefst in de natuur. De combinatie van matig-intensief bewegen en de stilte en rust van de natuur draagt veel bij aan de ontspanning, die veel mensen niet meer kennen. Voor mensen die (ooit) intensief sportten kan juist dat prettig zijn om weer langzaamaan op te pakken en op te bouwen. Voor alle anderen is wandelen in veel gevallen een uitstekende optie die stevig bijdraagt aan herstel. Toch geven cliënten nogal eens aan dat ze ook tijdens het wandelen veel (blijven) piekeren. Hoe je kunt wandelen zonder te piekeren, dat leer je bij The Human Battery Company.

In ons programma hebben we ook andere elementen opgenomen die cliënten veel ontspanning geven en hun herstel bevorderen. Bij de keuze van wat de cliënt vooral helpt zoeken we naar maatwerk, bieden we dat aan wat past bij de persoon en zijn of haar achtergrond. Maar matige beweging in de vorm van een wandeling blijft voor vrijwel iedereen een aanrader. Het hebben van een burnout is daarbij niet noodzakelijk 🙂