29 sep 2018

Heb je 3 psychiaters nodig voor een gesprek over burn-out?

In het TV-programma Buitenhof van 2 september 2018 (vanaf minuut 36:05 , dan start het item) komen 3 psychiaters aan het woord over burn-out. Aanleiding is de stelling van een van de psychiaters dat de diagnose van een burn-out niet zo makkelijk zou zijn als het lijkt, terwijl de andere twee al jarenlang zonder moeite burn-out diagnosticeren.

Bij The Human Battery Company laten we de diagnose van burn-out over aan een arts of psycholoog. Er zijn daarvoor ook prima richtlijnen, die zijn vastgesteld door de NVAB.

Door het aan het woord laten van nota bene DRIE psychiaters over een burn-out, kan echter gemakkelijk de indruk ontstaan, dat burn-out een psychische kwaal is. Wij zien dat anders. Burn-out is het gevolg van een niet zo goede aansluiting van een individu op zijn of haar omgevingen (werk, thuis, familie en vrijetijd / leefstijl). Daar is prima iets aan te doen, je wordt door zaken echt aan te pakken of anders in te richten als mens sterker en slimmer. Bij ons doen we dat zonder een sofa en zonder wachtlijst, maar MET resultaat.